Det er langt fra alle, der kan citere Emma Gad’s ”Takt og Tone” på kommando, og det er helt normalt ikke at have helt styr på de formelle traditioner til et bryllup – så længe der kommer det inden. Regler for god bryllupsetikette er som med så meget andet man ikke bruger til dagligt – det skal lige opfriskes i ny og næ. Derfor er her en hurtig guide til dig som er gæst til et bryllup.

Før brylluppet

Der findes selvfølgelig undtagelser, men langt de fleste der skal giftes ser frem til deres polterabend. Typisk foregår en polterabend 1-2 uger før selve brylluppet og den arrangeres normalt af forlover. Traditionen er at bruden eller gommen ikke ved hvornår deres polterabend skal foregå, ligesom de heller ikke kender programmet. Det er en måde for nære venner at ønske held og lykke med det kommende ægteskab.

Det er som gæst til en polterabend forventet at du er med til at give bruden eller gommen den bedste afsked med singlelivet og sørge for at det bliver en fantastisk dag og aften. På en polterabend kan der eksempelvis snakkes om morgengave, der ifølge traditionen gives fra gommen til bruden dagen derpå. Det er i dag dog normalt begge parter giver hinanden en gave. Eftersom mændene på gommens polterabend kunne finde på at foreslå en brystforstørrelse i takt med at festlighederne udvikler sig, så kan det være en god ide at tale om dette inden det bliver alt for sent på aftenen.

Under vielsen

Den vigtigste regel er ubetinget at man ikke kommer for sent! Hvis uheldet skulle være ude, så er der ikke andet for end at vente udenfor til brudeparret kommer ud – man afbryder ikke et bryllup! Derfor er tommelfingerreglen at man kommer 15-20min før selve vielsen begynder. Husk at slukke din telefon INDEN du går ind i kirken. Der er ikke noget mere akavet end en telefon der ringer midt i ceremonien.

Hvis ikke man er forlover, så kan man passende diskret gå op til gommen og hilse, hvilket kan gøre ventetiden ved alteret mere udholdelige for gommen. Det er også vigtigt at vide, at de forreste rækker i kirken er forbeholdt brudeparrets familie.

Når bruden ankommer med sin far, så rejser alle sig op og kigger mod dem. Man sætter sig først når man bliver anvist til det af præsten. Efter vielsen rejser alle sig igen og det er kutyme at rækkerne tømmes fra forrest og nedad. Altså følger brudeparrets familie trop og så fremdeles.

Til middagen og festen

Når man er inviteret til et bryllup, så forventes det også at man medbringer en bryllupsgave. Det kan være svært at finde den rigtige gave, men der findes gode muligheder for at give en personlig bryllupsgave, som ikke forsvinder i mængden. Sammenlignet med f.eks. et par flasker god vin, så er en oplevelse noget der vil blive husket i lang tid. For kvinder så er det, ud over en gave, også forventet viden at det KUN er bruden der bærer hvidt.

Som gæst til et bryllup er det også vigtigt at sørge for at det bliver en god fest. Sørg derfor for at udstråle en positiv attitude og vær på den måde med til at skabe de bedste rammer for at folk har det sjovt.

Sidst er der de sjove traditioner som at klippesokkerne i stykker på gommen efter brudevalsen. Den mest populære er dog at alle Kvinderne må kysse gommen når bruden forlader rummet og omvendt.